Galleri / NIPSENÅLE

NIPSENÅLE

Vi fører et meget stort udvalg af nipsenåle.

 Se udvalget i vores webshop

NIPSENÅLENES  HISTORIE

Nipsenåle har været kendt i Danmark fra omking år 1900, men blev især populære i 1920’erne, hvor de blev nået rigtig mange piger samlede på.

Forløberne for nipsenålene var sadelmagernes/møbelpolstrenes farvede nåle.

 

 

Nipsenålene blev fremstillet i både transparent og opalt glas af glaspusterne i Böhmen. For figurnålenes vedkommende anvendte man ofte begge slags glas på samme figur.

I dag laves de fleste nåle i asien.

Nipsenål som legetøj.

 
Nipsenåle som legetøj for småpiger er  et udelukkende dansk fænomen.
 
Der var flere måder pigerne nipsede på:

Udendørs:
Pigerne tegnede en cirkel på jorden, stod 3-4 meter derfra og kastede på skift en nål mod cirklen. Den pige, der havde kastet nærmest centrum, måtte med fingeren prøve at knipse de andre nåle ind i cirklen. Lykkedes det, prøvede hun næste nål, og hvad der kom inden for cirklen var vundet. Kiksede det, blev det turen for den, der havde kastet den næstnærmeste nål.

Man kunne også tegne en cirkel, dele den med et kryds i fire dele, og så skiftedes man til at knipse nipsenålene ind i cirklen. Hvis nålene så kom til at ligge på krydset, var det den pige, hvis nål lå øverst, der

Indendørs:
Pigerne lagde hver en ”loppe”, med hovederne mod hinanden. Så gjaldt det om med langefingeren at knipse spidsen af den ene hen over den anden. Hvis det lykkedes, havde man vundet dem begge.

Man kunne spille på gulvet eller på et bord.

te denne leg? Det er svært at sige, men det står til troende, at piger visse steder i landet har nipset eller knipset helt op i 1960’erne.
Nørregades Glashandel | CVR: 34967415 | Nørregade 30, 1165 Kbh.k  | Tlf.: 33 11 29 22 | glashandel@mail.dk